Хотели в Трявна | Намирайте и сравнявайте идеалните оферти в trivago
Сравняване на цени от множество сайтове, за да откриете идеалното за Вас място за престой
Намерени места за престой: 0Претърсени сайтове за резервации: 95

Хотели в Трявна (Габрово, България)

Хотели в Трявна

Трявна, България: намерете чудесни евтини хотели. Търсете и сравнявайте цените на оферти за настаняване, за да намерите съвсем ниски цени с trivago.

  • Обширно търсене на хотели в Трявна онлайн
  • Намерете евтин хотел в Трявна!
  • Резервирайте на идеалната цена!

Трявна – градът на занаятите

Трявна е град със запазена възрожденска архитектура, намиращ се в централна северна България. Той е предпочитано място за почивка на много туристи, заради културното наследство и традиционните обичаи, които е съхранил. Ако го посетите, със сигурност ще се впечатлите от запазения автентичен вид на къщите в архитектурния резерват. Ще видите двукатни сгради, с покриви от каменни плочи и резбарски работилници и дюкяни на приземния етаж. В много от тях все още се практикуват занаяти, запазени от Средновековието и Възраждането.

Градът е възникнал преди стотици години и има много богата история. Открити са археологически материали още от епохата на траките. През него е минавал древен римски път, водещ към проход в Стара планина. През средновековието нееднократно в града и околните населени места убежище са търсили представители на духовния клир и боляри от Търново. Най-осезаем този процес е бил в края на 14-ти век, когато Тръново пада под османска власт.

Неизбежно ще усетите, че най-силно изразен и запазен обаче е обликът на града от периода на Възраждането. Трявна е сред селищата, които се включват в Априлското въстание. Много тревненци са участвали в борбата за национално освобождение. В града е роден и сподвижникът на Левски, Ангел Кънчев, а самият Левски го е посещавал неколкократно, за да организира революционна дейност. Тук е родното място на Пенчо Славейков. Когато се разхождате по тесните каменни улици в централната част няма как да не почувствате самобитния дух на това място, създаден от поколения майстори строители, градили църкви, мостове, училища и красиви тревненски къщи. Допълнително очарование и възрожденска атмосфера на града придават заобикалящата го планина и Тревненската река, която минава по неговото протежение.

Освен с историческото си наследство град Трявна е привлекателно място за почивка, заради красивата си природа и възможностите за отдих и туризъм. През 1963 година официално е обявен за курорт. Климатът е благоприятен с прохладно лято и лека зима, а възможностите за разходки сред природата са много – има изградени екопътеки и маркирани туристически маршрути. В града и района около него има немалко хотели и семейни къщи за гости, в които може да запазите нощувки. Заведенията за хранене и развлечение са многобройни и предлагат интересни местни ястия, приготвени по стари рецепти. Ако пък сте голяма компания вместо да отседнете в хотел може да си наемете самостоятелна вила в някоя от околните махали, където да се радвате на уединение и спокойствие.

ИСТОРИЧЕСКИ И АРХИТЕКТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Този район на България не се радва на плодородни земи, което през вековете е накарало местното население да развие поминък, различен от земеделието. Разпространени са били художествените занаяти – иконопис, дърворезба, казаслък, както и строителството. Именно заради това в средата на 17-ти век в селището се е зародила най-старата от възрожденските художествени школи – Тревненската.

Започнете своята разходка от центъра на града, където се намира единствения изцяло запазен до днес възрожденски площад в България – площад „Дядо Никола“. На него се намира прочутата часовникова кула с височина 21 метра, датираща от 1814 година. Строени по различно време и от различни майстори почти всички сгради, затварящи площадното пространство, имат забележителна архитектурна стойност, като най-представителна е тази на Тревнеското школо. Друг символ на града е сводестия каменен мост, построен от Димитър Сергюв през 1845 година.

В Трявна се намира и специализираният музей за резбарско и зографско изкуство, обединяващ осем музейни обекта: Даскаловата къща, Райковата къща, къща-музей Ангел Кънчев, Старото школо, Музей на иконата, родната къща на Печно Славейков, галерия Казаков и Музея за азиатско и африканско изкуство. Отделете част от времето си, за да посетите поне някои от тях. Може да си купите билет за вход за всеки обект по отделно, но се предлагат и такива с намаление при посещение на няколко обекта в рамките на определен период от време.

Даскаловата къща е една от най-внушителните и представителни къщи в града. Тя е типичен образец на ранновъзрожденската жилищна архитектура. Изключително популярна сред туристите е заради впечатляващите резбовани тавани с форма на слънца в двете гостни стаи – шедьоври на българската дърворезба. Забележителни като композиции са и двете църкви в града – „Св. Георги“ и храмът „Св. Архангел Михаил“.

Ако искате напълно да почувствате възрожденския дух на този край от България, запазете нощувки в къща за гости „Вила Цачеви“. Това е автентична българска къща от 1898 година, реставрирана през 2002 година. Тя съчетава възрожденската архитектура със съвременните удобства.

Места за настаняване, отдих и туризъм

Трявна е град с особен дух и атмосфера, в който запазването на старите традиции и занаяти е от особено значение. Може да направите своята почивка незабравима като освен традиционното разглеждане на исторически забележителности в програмата си включите и различни, нестандартни преживявания – като например участие в кръжоци по дърворезба, иконопис или писане на бръшлянови листа по стара тревненска традиция.

Разположен в централна Стара планина, градът е подходящо място и за планински туризъм. По обозначени туристически пътеки може да достигнете до връх Голям Кръстец (2034 метра) или връх Бъзовец (897 метра). Друг популярен маршрут е екопътеката, водеща до село Боженци.

Жителите на града са много гостоприемни и в него се предлагат голям брой места за настаняване. Потърсете някоя къща за гости или семеен хотел, в който да резервирате нощувки за своята почивка. Староприемница Зограф например е част от ансамбъла на старинната улица и предлага съчетание от самобитна възрожденска архитектура и модерен интериор. Ако обаче сте любител на почивки, включващи луксозни хотели от висок клас, може би трябва да се насочите към друга дестинация. В града и околностите му са разпространени предимно малки семейни хотели, вили под наем или частни квартири. Ако все пак желаете да посетите града, но държите на модерните удобства, разгледайте офертите на хотел Калина Палас.

Ако посетите Трявна непременно трябва да отделите време, за да опитате местните ястия и гозби. Посетете някоя от многобройните механи в традиционен български стил и се насладете на типичната за региона кухня. Особено приятно е, ако изберете заведение разположено покрай реката с гледка към възрожденските сгради.

Хотели Трявна

Тези хотели също може да Ви харесат...

Квартали - Трявна

Забележителности - Трявна

Топ Дестинации

Още Топ Дестинации