Хотели в Копривщица (София Област, България)

 1. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 2. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 3. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 4. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 5. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 6. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 7. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 8. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 9. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 10. Изберете дати, за да видите цени и наличност

Хотели в Копривщица

Копривщица, България: намерете чудесни евтини хотели. Търсете и сравнявайте цените на оферти за настаняване, за да намерите съвсем ниски цени с trivago.

 • Обширно търсене на хотели в Копривщица онлайн
 • Намерете евтин хотел в Копривщица!
 • Резервирайте на идеалната цена!

Сред Hotels с топ оценка в/ъв Копривщица

 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност

Копривщица - духът на българското Възраждане

Копривщица е китно балканско градче, сгушено в планините на Средна гора, на 110 км югоизточно от София и на 80 км северозападно от Пловдив. Днес той е обявен за архитектурен резерват, запазил атмосферата на българското Възраждане с типичните за тази епоха сгради, калдъръмени улици и вкусни национални ястия. В Копривщица се съхраняват над 250 образци на българската възрожденска архитектура от XVIII и XIX век. Динамичното му историческо минало, както и фактът, че градът е изиграл важна роля в икономическия и културния възход на страната през 19-ти век го нареждат сред най-атрактивните дестинации в България наред с градове като Созопол и Несебър.

Копривщица е част от Стоте национални туристически обекта на България, отлично място за почивка с уютни хотели, където можете да се радвате на провинциално спокойствие, чист въздух и живописна природа.

Кратка история

Копривщица възниква през четиринадесети век от н.е. Населението се занимава предимно със занаятчийство, животновъдство и търговия. Развива се с бързи темпове и за кратко време се превръща в богато и добре уредено място за живеене. Три пъти градът е бил разграбван и опожаряван, но силният български дух на местните хора успява да го възроди отново. Своя апогей Копривщица достига през деветнадесети век, когато в него живеят над 12 000 души, а къщите са повече от 1000. През този период се изграждат първите български училища от Неофит Рилски и Найден Геров, местното читалище, както и няколко големи църкви и мостове. През 1869 година Васил Левски основава тук революционен комитет, а няколко години по-късно, на 20 април 1876 г, първият пистолетен изстрел поставя началото на героичната априлска епопея. Въстанието е обявено от Тодор Каблешков, а негов ръководител става Георги Бенковски, който умира като герой в Тетевенския балкан. За разлика от Батак, Брацигово, Перущица и други селища в околността турците не успяват да разрушат Копривщица. Местните богати търговци, изкупуват целия град и спасяват от разрушение архитектурните паметници оцелели и до днес.

Забележителности

Само един ден няма да бъде достатъчен да обиколите всички интересни места, които ще ви върнат назад във времето и ще ви помогнат да се докоснете до автентичния дух на българското Възраждане. Копривщица е един от малкото останали напълно запазени ансамбли от тази епоха. Най-голямото богатство на града са старите възрожденски къщи с китни дворове, заобиколени с високи каменни огради и масивни порти, покрай които се вият калдъръмени улички. Голяма част от тях са превърнати в музеи, всеки от който разказва своя история. По време на вашата почивка в Копривщица можете да разгледате Ослековата къща, собственост на богат търговец от 19-ти век. Сега тя е един от най-известните архитектурни и етнографски обекти в града. Сградата е с впечатляваща украса от резбовани тавани, стени с красиво боядисани геометрични фигури, екзотична мозайка, стари печати и изящно разработени декоративни предмети. Впечатляваща със своята архитектура е и Лютовата къща построена през 1854 г. В приземния и етаж е уредена постоянна изложба на плъсти - нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна. Други интересни музеи са домовете на Георги Бенковски и Любен Каравелов едни от най-видните синове на Копривщица и България. Не подминавайте и къщата на Тодор Каблешков, която пази спомена за младото 25 годишно момче, един от основните организатори на Априлското въстание.

В Къщата музей на Димчо Дебелянов можете да се запознаете от близо с животът и литературното творчество на големия български поет.

С най-голяма архитектурна и художествена стойност от храмовете е църквата “Успение Богородично”, която е била построена в далечната 1817 г.

Освен музеи в Копривщица има много издигнати паметници, като едни от най-внушителните са Мавзолеят-костница на централния площад в града, мястото от където е започнало въстанието и паметникът на Тодор Каблешков, който се намира непосредствено до неговия дом. Един от най-трогателните монументи в града се намира на гроба на Димчо Дебелянов и изобразява майка чакаща завръщането на сина си.

Освен старите къщи и музеите можете да разгледате и над четиридесет чешми, строени през различни периоди от историята на Копривщица, както и копривщенските мостове.

Развлечения

В района около Копривщица има и няколко защитени територии, подходящи за любителите на екологичния туризъм. През свободното си време можете да се разходите до резерват Богдан, където се намира историческата забележителност Детелинова грамада и средногорският първенец връх Богдан висок 1604 м. Друга защитена местност е Донкина гора, където гнезди застрашен от изчезване вид царски орел. В Средна гора са маркирани единадесет пешеходни маршрута, които са със средна продължителност около 3-4 часа и са с различна степен на трудност. Началото на всеки маршрут започва от туристически център „Богдан”. Там можете да получите пълна информация за всички туристически обекти в региона, както и да се информирате за маршрутите, местата за настаняване и др.

Как да стигнем

Копривщица е лесно достъпна дестинация от всички краища на страната. Най-удобно е да пътувате с автомобил. От София до Копривщица разстоянието е около 110 километра по подбалканския път, но се минава през няколко планински прехода и пътуването е по-трудно. Ако идвате от Южна Българи пътят от Бургас е около 300 км. Също така може да минете през Пазарджик, Пловдив, Панагюрище или Стрелча.

Въпреки, че основният обществен транспорт, който свързва Копривщица с останалите градове на страната е железопътен, до там може да се пътува и с автобус. На автогарата ежедневно пристигат и заминават автобуси за и от Пловдив, Пирдоп, София и др. Ако решите да пътувате с влак, трябва да си вземете билет за линията София-Карлово-Бургас. Единственото неудобство е, че гарата се намира на около 7-8 км. северно от града, но за сметка на това има редовна маршрутна линия, която обслужва пътниците от всички пристигащи и заминаващи влакове.

Къде да отседнем

Голяма част от местните къщи в Копривщица са превърнати в уютни семейни хотели, които ще ви приютят в автентична битова атмосфера и ще оставят у вас незабравими спомени. Сред най-предпочитаните места за настаняване са Хотел Панорама, Хотел Хаджиите и Гозбаровата Къща.

В Хотел Панорама, можете да се настаните в самостоятелни стаи с балкон и безплатна връзка към глобалната мрежа, а ако пътувате със собствен превоз можете да разчитате и на безплатен паркинг.

Хотел Хаджиите се намира в квартал Арнаут махала, съвсем близо до вековна борова гора, от която започват няколко еко пътеки. Хотелът разполага с 3 ресторанта, в които можете да се насладите на автентична българска кухня. Всеки ресторант се отличава със собствен уникален интериор и обстановка. Предвидени са също и маса за тенис и билярд.

Топлите цветове, в които са боядисани стаите в Гозбаровата къща, в комбинация с мебелите и настилките от тъмно дърво, както и ръчно изработените декоративни елементи създават домашен уют и излъчват топлина и спокойствие, която ще ви помогне да релаксирате максимално. За това допринася и комбинацията от старинен стил и съвременно обзавеждане, като модерна баня и плоско екранен телевизор със сателитни канали. Можете да се храните в ресторанта на хотела или навън в града в многобройните ресторанти и механи предлагащи разнообразни и уникални български гозби, приготвени по местни рецепти.

Освен в хотели можете да резервирате нощувки в къщи за гости, частни апартаменти и вили. В Копривщица се предлагат изгодни оферти целогодишно. Това е идеалното място за една спокойна семейна почивка, далеч от шума и тълпите на големите курорти.

Our top-rated cheap hotels in Копривщица

 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност

Често задавани въпроси за Копривщица

 • Кои са най-добрите хотели в(ъв) Копривщица?

  В(ъв) Копривщица може да искате да проверите Релакс, Перла, Балнеохотел Роза, and Тодорини къщи. Тези хотели са силно препоръчвани от много пътуващи.

 • Кои са най-добрите семейни хотели в(ъв) Копривщица?

  Ако посещавате Копривщица със семейството си, може да разгледате Stoichkovata Kashta, Болярка, Калина, and Боримечкова къща. Тези хотели предлагат разнообразие от услуги и дейности, подходящи за семейства.

 • Кои са най-добрите хотели, подходящи за домашни любимци, в(ъв) Копривщица?

  Пътувате с домашни любимци? Хотелите Park Hotel Asarel, Терзийски, Дона, and Спа Борова гора може да са идеални за това. Те не само приемат домашни любимци, но и предлагат множество удобства, за да се почувстват любимците Ви като у дома си.

 • Кои са най-добрите хотели със спа в(ъв) Копривщица?

  Ако търсите релаксиращо спа изживяване по време на престоя си в(ъв) Копривщица, проверете Релакс, Балнеохотел Роза, Рай, and Stoichkovata Kashta – всички от тях предлагат чудесни спа услуги и съоръжения.

 • Кои са най-добрите хотели с басейн в(ъв) Копривщица?

  Ако търсите хотел с басейн в(ъв) Копривщица, проверете Релакс, Балнеохотел Роза, Тодорини къщи, and Средна гора – всички от тях предлагат чудесни съоръжения с басейн, за да се насладят гостите.