Хотели в Априлци | Намирайте и сравнявайте идеалните оферти в trivago
Сравняване на цени от множество сайтове, за да откриете идеалното за Вас място за престой
Намерени места за престой: 0Претърсени сайтове за резервации: 95

Хотели в Априлци (Ловеч, България)

Хотели в Априлци

Априлци, България: намерете чудесни евтини хотели. Търсете и сравнявайте цените на оферти за настаняване, за да намерите съвсем ниски цени с trivago.

  • Обширно търсене на хотели в Априлци онлайн
  • Намерете евтин хотел в Априлци!
  • Резервирайте на идеалната цена!

Априлци - китен балкански град, пазител на българския дух и традиции

Априлци е малък български град в северната част на страната, на около 60 км от Ловеч. Географското му разположение обуславя отличните условия за туризъм в района. Той е планински курорт с отлични възможности за отдих, развлечения, риболов, планинско колоездене, конна езда и др. Градът e разположен сред живописна котловина на 600 м н.в, обгърната от склоновете на Стара планина. Няма еднозначен отговор на въпроса от кога е възникнало селището. Различните хипотези са противоречиви. Историческите находки показват, че тези земи са били заселени още през неолита и свидетелстват за динамичната история на града през вековете. През 1976 г четири големи махали (Ново село, Зла река, Видима и Острец) се обединяват в едно, за да дадат облика на днешния град. Името му не е случайно. То е свързано с героичното участие на жителите в Априлското въстание през 1876 г.

Как да стигнем

Една от възможностите да стигнете до Априлци с автомобил е през град Троян и селата Орешак и Велчево. Ако пътувате по пътя София-Варна, малко преди Севлиево има отбивка за селището в дясно. Друг вариант е да минете през Севлиево и село Сенник. Този маршрут е известен като прохода Боаза - Априлци.

Въпреки, че е малък по площ, Априлци има удобни транспортни връзки с много от големите градове в страната. Редовни автобусни линии свързват курорта с Плевен, Русе, Велико Търново, София, както и с други по-малки населени места в региона. Между Априлци и градовете Троян и Ловеч има редовна маршрутна линия.

Туризъм

Уникалната природна красота и кристално чистия въздух привличат първите туристи още в началото на миналия век. Хора от различни краища на страната започват да идват на почивка и да отсядат в гостоприемните къщи на местните жители от Априлци. По-късно е доказано, че селището се нарежда на едно от първите места в Европа по наситеност на кислород във въздуха. В миналото тук се лекували болни хора от туберкулоза и е било изградено специално климатично училище за деца с белодробни заболявания.

С течение на времето туризмът започва да заема все по-важно място в живота на градчето. Величествените пейзажи, реките, водопадите, пропастите, горите, природните забележителности, парковете и резерватите стават притегателен център за все повече и повече туристи. Днес в Априлци се предлага широка гама от развлечения като лов, риболов, конен, пешеходен туризъм и колоездене, а местата за настаняване се увеличават непрекъснато. Десетки хотели, къщи за гости и частни квартири предлагат отлични условия за пълноценен отдих. Априлци е изходен пункт и за множество живописни маршрути към Стара планина, които са отлична възможност за любителите на екотуризма.

Резервати и еко маршрути

Национален парк “Централен Балкан”, в границите на който попада Априлци заема централните и най-високи части на Стара планина. В него са обособени 9 резервата, чиято цел е да опазят в естествен вид удивителните високопланинските екосистеми с изключително богато биологично разнообразие. Голяма част от видовете, които живеят по тези места са редки и застрашени от изчезване. Най-близо до Априлци са резерватите Козя стена, Стенето и Северен Джендем. Седемте еко пътеки тръгващи от града ще ви отведат до прочутото Видимско пръскало, пещерата Водните дупки, околностите на хижа “Плевен” и връх “Ботев“. Докато се разхождате из гористите масиви ще имате възможност да се насладите на невероятни пейзажи, скални феномени, красиви водопади и исторически паметници със световно значение за науката и културата. Всеки маршрут е с различна дължина и трудност. Едни са лесно проходими и по тях се преминава почти неусетно, други ще изстискат максимум усилия от вас и ще се наложи да ходите интензивно в рамките на 4-5 часа. Независимо от трудността си всяка еко пътека е добре маркирана и обезопасена.

Къде да отседнем

Априлци е атрактивна туристическа дестинация както през лятото така и през зимата. Студените месеци и заснежените върхове на Стара планина дават отлична възможност за практикуване на ски и други зимни спортове. Пистите около хижа Плевен са подходящи за напреднали скиори, а до тях можете да се изкачите с кабинковия лифт. За начинаещи най-добри са условията на пистата в кв. Острец.

Независимо през кой сезон сте попаднали в Априлци настаняването няма да бъде проблем за вас. Градът предлага добре оборудвана материална и леглова база, изобилие от семейни хотели, самостоятелни вили и къщи, които ще ви дадат възможност да опознаете местния бит и традиции. В зависимост от целта на вашето посещение в града, както и от личните ви предпочитания вие можете да избирате нощувки в различен ценови клас. Голяма част от модерните хотели и почивни станции предлагат и басейни за отмора и разхлада през горещите летни дни. Такъв е например хотел Център в Априлци, който е разположен в централната част на града. Освен басейн тук ще намерите уелнес център със сауна, хидромасажна вана и масажни процедури. Като допълнение към другите услуги домакините предлагат организиране на фирмени събития, пътувания в района и конна езда.

Забележителности

Интересните места за посещения в Априлци на практика са неизчерпаеми. Наред с природните дадености, за които ще ви трябва седмица, за да обиколите, в града има запазени няколко църкви обявени за национални паметници на културата. Една от тях е “Св. Петка Параскева”, която се намира в кв. Ново село. До наши дни е достигнала само част от постройката. Изградена е през 1814 година по времето на ранното Възраждане. Храмът е умишлено дълбоко вкопан в земята, с цел да бъде опазен от разрушителните набези на турците.

През 1906 г в града е издигнат храма “Св. Георги Победоносец”, в чест на загиналите 142 души по време на Априлското въстание. Всяка година на 6-ти май в светата обител се отслужва литургия за здраве, успех и благополучие на присъстващите. Прииждат хора от всички краища на страната. По време на своята почивка в Априлци не пропускайте да отидете и до стария Девически Манастир “Св. Троица”. В него се съхраняват светите мощи на несклонилите до последно да предадат своята вяра монахини и свещеници.

В една от най-големите атракции на курорта през последните години се превръща издигнатия на хълма над църквата „Св. Георги“ православен кръст с височина цели 34 метра. Паметникът е построен по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината от обявяването на Априлци за град. Други места, които можете да посетите в града са Дом-паметникът на Новоселското въстание, Архитектурно-етнографският музей, Къщата на П. Попниколов и Къщата на М. Попски.

Хотели Априлци

Тези хотели също може да Ви харесат...

Забележителности - Априлци

Топ Дестинации

Още Топ Дестинации