Хотели в Елена | Намирайте и сравнявайте идеалните оферти в trivago
Сравняване на цени от множество сайтове, за да откриете идеалното за Вас място за престой
Намерени места за престой: 0Претърсени сайтове за резервации: 95

Хотели в Елена (Велико Търново, България)

Хотели в Елена

Елена, България: намерете чудесни евтини хотели. Търсете и сравнявайте цените на оферти за настаняване, за да намерите съвсем ниски цени с trivago.

  • Обширно търсене на хотели в Елена онлайн
  • Намерете евтин хотел в Елена!
  • Резервирайте на идеалната цена!

Исторически, природен и селски туризъм в Елена

Елена е китен старопланински град, който е разположен в красивата долина на Еленската река. Той се намира в полите на гористия Еленски балкан и е заобиколен от непокътната и величествена природа. Туристите, които са били на почивка в този район на България, го асоциират със съхранена и недокосната от човешката ръка натура, разнообразие от еко – пътеки, с богата история, развит селски туризъм и запазени традиции. Ако сте любители на планинските преходи, грабвайте туристическите обувки и раници и се отправяйте към този уникален маршрут.

Има много легенди за възникването на града. Според най-разпространената сватбата на щастлива младоженска двойка, Елена и Самуил, била нападната от разбойници. Похитителят не намерил път към сърцето на девойката и тя била убита. Самуил също бил посечен, а от скръб по своите рожби родителите се заселили в балкана и основали село, което нарекли Елена.

По време на османското владичество Елена става голямо селище. През 18-ти и 19-ти век е занаятчийски, търговски и културен център. Забогатели еленчани и чорбаджии издигали масивни къщи, а еснафи строели църкви, мостове, чешми. Ако го посетите ще може да видите запазени и до днес голяма част от тези забележителности. Градът определено може да ви покаже богатство във възрожденската архитектура.

Местните жители са играели важна роля през периода на българското Възраждане. През 1871 год. в града пристигат Васил Левски и Ангел Кънчев и основават таен местен революционен комитет с председател Сава Кършовски. Не случайно в града има изграден Музей на възраждането и националноосвободителните борби.

Няма как да останете разочаровани и от местното гостоприемство. Десетки къщи за гости и семейни хотели посрещат туристи през цялата година, а домакините им често ще ви предложат уникални гозби от традиционната българска кухня.

Етнографски забележителности и събития

Разходката из Елена лесно ще ви пренесе назад в миналото на българите. Няма как да остане незабелязана Часовниковата кула на града. Тя е изградена през 1812 год. и е обявена за паметник на културата. В архитектурно отношение Попниколовата къща е една от най-красивите и характерни местни къщи. Не по-малка стойност имат и къщата-музей „Иларион Макариополски“, която е изградена от дърво и камък, както и Петте Разсуканови къщи.

Съхранили не само архитектурния си облик различните забележителности представят разнообразие от етнографски експозиции на местния бит, религия и култура. Едно от местата, което непременно трябва да видите, е Даскалоливницата, построена през 1843 год. Така се нарича първото българско педагогическо училище. Интересно би било да разгледате и етнографската изложба в Камбуровия хан от XIX век. С изключително богата история впечатлява църквата „Свети Никола“, която е най-старата в града. От национално значение е и храмът „Успение на Света Богородица“.

Елена е град с много богат културен календар. В него ежегодно се организират редица събори и фестивали. Традиционен е съборът на 1 май, който се провежда на Нюевската поляна и включва богата фолклорна програма. Ако пък насрочите своята почивка в неповторимия еленски балкан за датата 21-ви май, ще се насладите на честванията за празника на града. През последните години все по-голяма популярност набира и т.нар. Празник на еленския бут. Той се провежда през последната събота на месец октомври на градския пазар и представя стари традиции при приготвянето на „бут по еленски“. Събитието включва различни възстановки, дегустации, състезания и изложби. Имайте предвид, че по време на тези фестивали местата в повечето хотели се резервират известно време предварително. Затова, ако планирате да посетите някое от традиционните събития, запазете своите нощувки своевременно. Може да разгледате условията, които се предлагат в комплекс „Ристаните“ или „Ханче Яковци“.

Природни забележителности

Запазете нощувки, стегнете багажа и се отдайте на пълноценна почивка сред чистият въздух и благоприятния климат на Еленския балкан. Природните дадености на тази част от Стара планина пленяват със своята красота и уникалност. Надморската височина в района варира от 100 до 1500 метра, което създава предпоставки за богато биоразнообразие. В забележителност се е превърнал огромния дъб на 1300 години, наречен „Дървото слона“, заради един нисък и дебел клон, приличащ на хобот.

На територията на община Елена към настоящия момент са маркирани и се поддържат девет еко – пътеки. Най-популярните от тях водят до връх Острец, връх Симаново или връх Чумерна, който е най-високият връх на Елено-Твърдишката планина. Изключително красива и атрактивна природна забележителност, която си заслужава да видите, е Христовският водопад. Той се намира на река Мийковска и до него може да стигнете по маркирана пътека с обособени кътове за отдих, пейки и барбекю.

В покрайнините на град Елена пък се намира местността Марков камък. Забележителността представлява огромен къс скала, който като че ли е закрепен от човешка ръка върху няколко по-малки камъка на билото на рида. Според легендата скалата е хвърлена от Крали Марко.

Ако харесвате любителския риболов, не забравяйте да приготвите въдиците си за своята екскурзия в красивия Еленски балкан. Близкият язовир Йовковци предлага подходящи условия за улов на шаран, толстолоб и друга бяла риба.

Селски туризъм и места за настаняване

Гостоприемството на еленчани е пословично. За разлика от лукса в скъпите хотели, домовете на местните жители предлагат атмосфера на уют, хармония и уединение. Къщи за гости, вили под наем и частни апартаменти са преобладаващата част от местата, предлагащи нощувки и настаняване. Желаещите да прекарат почивката си далеч от напрегнатия живот в града, могат да отседнат в селска къща и да подквасят сами кисело мляко.

В случай че предпочитате да отседнете в хотел, комплекс „Усоето“ се намира на едва 2 км разстояние от град Елена. Освен типичен възрожденски стил и интериор, той предлага и някои удобства като басейн, детски кът, игрище за футбол и волейбол и др.

Особено популярен вариант за настаняване в този район е отдаването под наем на цели къщи и вили за уикенд или повече почивни дни. Това е изключително подходящо за големи групи пътуващи и приятелски компании. В случай че търсите именно такъв тип настаняване разгледайте офертите, които предлага Вила Рачеви.

Местните жители са известни със своето майсторство при приготвянето на различни образци на традиционна българска кухня. Особено когато се касае за месни сушени деликатеси. Високите вкусови качества на мезетата се дължат и на специфичния климат на района, който създава добри условия за сушене на месото. Други вкусотии, които си заслужава да опитате, са млечните продукти като домашно кисело мляко, овче или краве сирене, масло, кашкавал и други.

Хотели Елена

Тези хотели също може да Ви харесат...

Забележителности - Елена

Топ Дестинации

Още Топ Дестинации