Хотели в Арбанаси (Велико Търново, България)

 1. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 2. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 3. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 4. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 5. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 6. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 7. Изберете дати, за да видите цени и наличност
  Изберете дати, за да видите цени и наличност
 8. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 9. Изберете дати, за да видите цени и наличност

Хотели в Арбанаси

Арбанаси, България: намерете чудесни евтини хотели. Търсете и сравнявайте цените на оферти за настаняване, за да намерите съвсем ниски цени с trivago.

 • Обширно търсене на хотели в Арбанаси онлайн
 • Намерете евтин хотел в Арбанаси!
 • Резервирайте на идеалната цена!

Сред Hotels с топ оценка в/ъв Арбанаси

 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност

Арбанаси – врата към българската история

Арбанаси е малко селце в Северна България, на около 4 км от старата българска столица Велико Търново. Към 1 февруари 2011 г. в него живеят едва около 300 души. Разположено е на обляно от слънцето скалисто плато, с надморска височина от 350 м , от което се откриват спиращи дъха гледки към града и съседните хълмове. В подножието му се вижда панорамен изглед към Царевец в целия му блясък, а назад остава най-високият масив на централна Стара планина - връх Ботев. Неслучайно селото присъства в списъка на Стоте национални туристически обекта и едно от най-посещаваните места в страната. Целогодишно тук можете да намерите множество изгодни оферти за настаняване и нощувки. Първите писмени сведения за Арбанаси датират от средата на 16-ти век, но данни за съществуването му има още от времето на Втората българска държава (1185г.-1393г.). Легендите разказват, че търновските боляри го ползвали за резиденция, а царете секли своите монетите тук.

Днес Арбанаси е архитектурно-исторически резерват от национално значение и включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Как да стигнем

Арбанаси е леснодостъпна дестинация. За да стигнете до него трябва да изберете Велико Търново като ориентирана точка. Ако пътувате по магистралата София-Варна търсете табели за село Шереметя. На самия център на селото има отбивката за Арбанаси в дясно. Пътувате ли от южна България, през проходите Шипка или Хаинбоаз, можете да преминете през града, но за по-бързо и лесно отново е за предпочитане да поемете по главния път за Варна, от който да се отбиете във вляво и да стигнете село Шереметя. До селото можете да стигнете и през Русе, като малко преди Самоводене трябва да завиете на ляво по посока Горна Оряховица. Следвайте табелите и малко преди да започнете да се спускате към Велико Търново ще видите отбивката за Арбанаси в ляво.

В случай, че не разполагате с личен автомобил, най-лесният начин е да ползвате градския транспорт от Велико Търново или да вземете такси от там.

Повечето хотели в Арбанаси, които разполагат с лични сайтове, често са източник на точна и изчерпателна информация как да стигнете до курорта.

Забележителности

Още с влизането си в селото ще се потопите в духа на отдавна отминалите епохи. Запазени са 80 къщи, 36 от които са национални паметници на културата. Всяка от тях носи отпечатъка на възрожденската архитектура от XVI-XVII в. Впечатляващ е контрастът между суровия им външен вид с тежки, каменни огради и китните вътрешни дворове, от които лъха гостоприемство и уют. Ако надникнете поне за миг ще видите богато украсени с изкусни дърворезби тавани, прозорци и мебели, стени изрисувани с цветя и декорирани с гипсови елементи на фона на пъстри килими и черги.

Интересен е фактът, че арбанашките къщи са устроени така, че в тях да може да се живее дълго време, без да се излиза на вън. Твърди се, че във всяка една има скривалище, в случай на нападение от враговете. Днес част от сградите са превърнати в хотели с модернизиран интериор, съчетаващ по най-добрият начин възрожденския дух на миналото и съвременните удобства. Въпреки, че се набляга на старинния стил, в Арбанаси можете да намерите и хотели с вътрешен басейн, спа център или фитнес зала.

Вътре в самото село изключително красиви са запазените 5 църкви и 2 манастира от XVII в , които пазят българския дух и вяра. Почти лишени от външна украса, интериорите им са богато изографисани и украсени с приказно красиви дърворезби и живопис.

Районът около Арбанаси също предлага изобилие от интересни места, които непременно трябва да посетите. Средновековната българска столица Велико Търново е отдалечен на около 5 км, Преображенският манастир е на 7 километра, а до Габрово и Етъра можете да стигнете за 40 минути с кола.

Църкви и Музеи

Най-голямата църква в Арбанаси е храмът “Св. Aрхангели Михаил и Гавраил”. Намира се в южния край на селото и е построена върху останките на по-ранна църква, датираща от XIII-XIV в. Без предварителна заявка можете да я посетите в периода от април до октомври. Друг интересен обект е храмът “Рождество Христово”, считан за една от най-старите и в същото време най-богато изписана църква в селото. Намира в югозападната част на Арбанаси и по ваше желание може да чуете беседа на български, руски или английски език, която ще ви запознае с неговата дълга и драматична история. Най-малката, но също толкова интересна и интригуваща е църквата “Св. Атанас”.

Независимо дали сте на почивка в Арбанаси или само разглеждате селото, не пропускайте да посетите манастирът “Св. Николай Чудотворец”, основан по времето на Втората българска държава. При завладяването на Велико Търново от турците, светата обител е срината до основи, а три века по-късно е изградена отново. Днес манастирът е действащ, девически и е обявен за паметник на културата.

Вторият манастир, който се намира в Арбанаси е „Успение Богородично“. Неговият колоритен интериор със сигурност няма да ви остави равнодушни. Разположен е в северозападната част на курорта и също е действащ. Освен чудотворната икона “Св. Богородица - Труеручица”, която се пази в параклиса “Св.Троица”, на територията на манастира, интерес представлява и старинната релефна икона на Богородица, обкована със сребро.

Няма място, което да не си струва да посетите в Арбанаси, но може би най-впечатляващи и наситени с богата информация са музеите Костанцалиевата къща Костанцалиевата къща и Хаджиилиевата къща. И двете са построени през XVII век. Те носят характерния отпечатък на възрожденската архитектура от този период и са едни от най-големите, добре запазени и богато украсени къщи в региона.

Къде да отседнем

Арбанаси е обявено за курортно селище още през 1921г. Въпреки, че е малко като площ и население то има отлично развита туристическа инфраструктура, а гостоприемството на домакините е пословично. Можете да избирате между нощувки в хотели с различна категоризация, къщи за гости и вили. Ако предпочитате да отседнете в спа хотел в Арбанаси, проверете за свободни места в Парк Хотел Арбанаси или Рачев хотел Резиденс. Те предлагат климатизирани стаи с телевизор, мини бар и безплатен достъп до Wi-Fi мрежи. Ако търсите удобствата на домашния уют, къща за гости Диабора е един от добрите избори. Построена е сред просторен двор, между двата манастира в Арбанаси и предлага открит басейн, хидромасажна вана и барбекю съоръжения.

Друг вариант е да направите резервация за нощувка в близките градове Велико Търново или Горна Оряховица и да прекарвате дните си обхождайки Арбанаси, наслаждавайки се на чистия планински въздух, уникалните панорамни гледки и механите с руйно вино и изобилие от национални български ястия.

Our top-rated cheap hotels in Арбанаси

  Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност

Хотели Арбанаси

Тези хотели също може да Ви харесат...

Квартали - Арбанаси

Забележителности - Арбанаси

Топ Дестинации

Още Топ Дестинации