Хотели в Сардиния (Италия)

  406 лв на нощувка
  Очаквана цена за:06.2024 г.
 1. 242 лв на нощувка
  Очаквана цена за:06.2024 г.
  Изберете дати, за да видите цени и наличност
 2. Изберете дати, за да видите цени и наличност
  Изберете дати, за да видите цени и наличност
 3. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 4. Изберете дати, за да видите цени и наличност
  Изберете дати, за да видите цени и наличност
 5. Изберете дати, за да видите цени и наличност
  Изберете дати, за да видите цени и наличност

Хотели в Сардиния

Сардиния, Италия: намерете чудесни евтини хотели. Търсете и сравнявайте цените на оферти за настаняване, за да намерите съвсем ниски цени с trivago.

 • Регион
 • Намерете изгодни оферти за настаняване
 • Резервирайте на идеалната цена!

Накратко

Сардиния, вторият по големина остров в Средиземно море, се намира на 200 км западно от континенталната част на Италия и само на 12 км южно от френския остров Корсика. От години той е смятан за един от най-изисканите курорти на Европа с луксозни хотели, девствени плажове и отлични ресторанти. Името му идва от най-старото известно население обитавало тези земи - сардите. Общата площ на острова е 24 хиляди квадратни километра, а населението – почти 1,7 милиона души. Тази слънчева и екзотична дестинация съчетава в себе си възможността за една прекрасна лятна почивка на море с посещение на десетки забележителности от различен характер. Голяма част от остров Сардиния е превърната в природни и археологически резервати, а южния му бряг е известен със своите дълги пясъчни плажове, палми, борови дървета и тихо, прозрачно море.

Култура

Сардиния е обитавана от праисторически времена, но не е известно кои точно са били първите и заселници. Още от неолита започва стремителното развитие на една забележителна култура, за която свидетелстват многобройните паметници на острова, достигнали до наши дни.

Днес на острова все още е много добре развито занаятчийството. Местните майстори произвеждат предимно продукти предназначени за ежедневните нужди на населението, но голяма част от тях са членове на асоциация, която спонсорира изложения и търговски обекти из целия остров. Там всеки посетител има възможност да разгледа и да закупи автентични местни изделия изработени от естествени материали като дърво, корк, вълна, ракита, коноп, корал, сребро и други. Всеки предмет отразява красотата на природата, традициите и уникалния чар на Сардиния. С течение на времето материалите и мотивите се променят и усъвършенстват. Постепенно всяко село в Сардиния се е специализирало в специфичен занаят, характерен за неговия регион. Предлагат се плетени кошници, керамика, дърворезба, ръчно тъкани платове, кожа и кожени изделия, музикални инструменти, като и много красива и фина, гравирана бижутерия.

Кухня

Остров Сардиния привлича туристите не само с красивата си природа, но и с уникалната си и разнообразна кухня, която е и изключително здравословна. За разлика от другите островитяни, жителите на Сардиния предпочитат да използват повече млечни, местни продукти и зърнени продукти. Въпреки това рибата и морските дарове заемат достойно място на тяхната трапеза. Важна роля във формирането на местната кухня са изиграли народите населявали острова през различните епохи. Така например в страстта към сладкишите проличава източното влияние, голяма част от предястията са заимствани от Римската империя, а основните блюда носят привкуса от каталунско-алжирския период.

Характерно за острова е, че всеки регион приготвя свой собствен вид хляб , традиция свързана от една страна с развитото земеделие и от друга страна с религиозните празници и обичаи. Най-известния хляб се нарича “Pane carasau” и представлява изключително тънки, хрупкави питки с кръгла форма, приготвени по специфичен начин.

Сред многото кулинарни специалитети на Сардиния е пушеният хайвер от кефал. Този деликатес се сервира обикновено като предястие, но често се включва и в състава на различни блюда, като например спагети. Жителите на Сардиния обичат да приготвят месото си като го пекат на жарава, заровено в предварително изкопани ями в земята, които покриват с ароматни листа от мирта.

Фестивали и културни събития

Ежегодно в Сардиния се провеждат многобройни фестивали отразяващи уникалната култура на островитяните. Най-често тези зрелищни събития имат религиозен характер, но също така има и други, като например фестивала на рибата през юли, когато можете да опитате различни рибни деликатеси, присъщи за местната кухня. Друг такъв пример е Международния джаз фестивал през август - един от най-важните фестивали в Сардиния. През февруари се провежда колоритен карнавал с много музика и танци, чиито многогодишни, оригинални традиции се спазват най-вече в планинските райони. Местните жители обличат пъстри костюми и носят великолепни бижута изработени от местните майстори занаятчии. Сред най-вълнуващите празници е карнавалът Сартиля. Името му идва от антична дума, означаваща „късмет“. По време на празника жителите на Сардиния извършват много обреди и тайнствени ритуали, с които да умилостивят боговете и да задържат късмета. Карнавалното шествие минава по маршрут, който не се е променял от векове, а конници с маски участват в средновековен турнир с древни правила. Сартиля е считан и за един от най-интересните празници по света.

В зависимост от това по кое време на годината сте решили да посетите острова, можете да присъствате на още много и различни по характер фантастични спектакли, завладяващи шествия, музикални и художествени фестивали, вълнуващи представления, концерти, изложби и др.

Климат, отдих и спорт

В Сардиния можете да резервирате почивка по всяко време на годината. Климатът на острова е средиземноморски, с горещо и сухо лято и мека зима. Първите топли слънчеви лъчи огряват острова още в началото март, а плувния сезон се открива през май и продължава до средата на ноември. От юни до септември времето е прекрасно за плаж. Температурите се движат в границите между 26 и 34 градуса, туристическият сезон е в разгара си и хотелите предлагат отлични оферти за настаняване.

На остров Сардния не кипи оживен нощен живот, но за сметка на това той е особено подходящо място за любителите на природата и дейностите на открито. Освен голямото разнообразие от водни спортове, които ще откриете на плажовете, Сардиния е рай за планинарите. Въпреки, че най-високата точка на острова е едва на 2000 м. надморска височина, теренът е с планински характер, доста стръмен и привлекателен за тези, които обичат подобни маршрути. През свободното си време можете да се разходите из парковете, където ще видите диви коне, тюлени или грациозни розови фламингота. Любителите на риболова също няма да скучаят. Те биха могли да се включат в организирана екскурзия до някои от специално определените места за спортен риболов на Сардиния.

Какво не бива да пропускаме

По време на своята почивка в Сардиния не пропускайте да разгледате живописната пещера на Нептун в околностите на град Алгеро. Ако обичате да се гмуркате, задължително се спуснете до потъналите кораби край бреговете на Виласимиус.

Каляри

Каляри е столицата и най-големия град на Сардиния. Често го наричат и най-зеления град на Италия, заради обилната зеленина и ниските нива на замърсяване на въздуха. Той е разположен в южната част на острова, там, където лагуната Станьо ди Каляри се свързва с Калярския залив. Условно градът е разделен на две части – стара и нова. Старата се нарича Кастело и е заобиколена от крепостни стени с две средновековни кули, които са почти изцяло запазени до днес. Тук се намира по-голямата част от местните забележителности. Можете да се потопите в историята като разгледате множеството църкви, дворци и археологически паметници, да посетите археологическия музей или да се разходите из живописните улички, където са разположени занаятчийските работилници.

Новата част на Каляри е красив и модерен средиземноморски град с луксозни ресторанти, бляскави магазини и отлични хотели, чудесно място за една вълнуваща и незабравима почивка в Сардиния.