Хотели в Солун (Централна Македония, Гърция)

 1. 136 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 2. 153 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
  98 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 3. 232 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
  344 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 4. 205 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
  359 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 5. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 6. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 7. Изберете дати, за да видите цени и наличност

Хотели в Солун

Солун, Гърция: намерете чудесни евтини хотели. Търсете и сравнявайте цените на оферти за настаняване, за да намерите съвсем ниски цени с trivago.

 • Обширно търсене на хотели в Солун онлайн
 • Намерете евтин хотел в Солун!
 • Резервирайте на идеалната цена!

Сред Hotels с топ оценка в/ъв Солун

 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • 186 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
  178 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • 143 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 • 107 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 • 145 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
  Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност

Солун – град на многообразието

Красив и древен, Солун се издига величествено на бреговете на Егейско море. Средище на отминали култури и цивилизации, днес той е вторият по големина град в Гърция и не престава да изумява със своята история, забележителности и богато наследство. Контрастът между бляскавото минало, изпълненото с живот настояще и модерната визия, насочена към бъдещето, придава на Солун един неповторим облик на съвременен космополитен град с много възможности. Почувствайте и Вие неговата магия!

Поглед към историята

Корените на Солун препращат към далечната 315 г.пр.н.е., когато Касандър Македонски създава град под името „Тесалоники”, в чест на своята съпруга Тесалоника, който по-късно е преименуван на Солун. В центъра на бурни исторически събития и под влиянието на три различни цивилизации, градът бележи огромен подем по времето на Римската империя. Запазените исторически паметници, които са част и от световното културно наследство на ЮНЕСКО, са ярък пример за тази славна епоха. Именно на мястото на стара византийска кула, днес се издига Бялата кула, така емблематична за Солун! Построена през 1535 г. от султан Сюлейман Велики, тя се извисява на крайбрежния булевард като символ на старото време и има изключителна културна стойност. Функцията ѝ на крепост и затвор е отдавна отминала и днес в нея се помещава музеят на византийското изкуство. Насладете се на ценната колекция от икони, мозайки и накити, както и на зашеметяващата гледка, която се разкрива от последния етаж на кулата. Ако пък искате да не я изпускате от очи, настанете се в хотел Daios Luxury Living, който предлага елегантни луксозни стаи и суити и се отличава с уникално местоположение на солунското крайбрежие. Разходката по неговото протежение ще Ви отведе до пристанището, където се намира огромният развлекателен комплекс „Милос”. Множеството барове, ресторанти, галерии, театри и заведения с жива музика ще се погрижат за Вашето добро настроение, а плаващите кафенета ще Ви предоставят уникалната възможност да наблюдавате Солун, полюшвани от вълните на Егейско море.

Самата крайбрежна улица е истинска атракция за туристите. Освен от красотата на пейзажа, Вашето внимание ще бъде привлечено и от автентичните сувенири и предмети, предлагани от уличните търговци. Ще видите и паметника на Александър Македонски , който само подсилва очарованието на това място. Съвсем близо до крайбрежната алея се намира и най-впечатляващият площад в Солун – „Аристотел”, на който съвсем естествено се издига паметникът на древногръцкия философ. Поверието гласи, че ако докоснете палеца на левия му крак, един ден ще се завърнете в Солун отново. Популярно място за срещи, площад „Аристотел” е известен със своите магазини и хотели, както и с разположените около него важни сгради. Една от тях е Олимпион, която през месец ноември е сцена на прочутия Солунски филмов фестивал. Самият площад оживява на коледа и нова година под звуците на празнична музика и танци. Богатата украса и сцените от Рождество допринасят за вълшебната атмосфера, а традиционната Василопита със скритата в нея монета ще зарадва всеки гост на града. Споделете магията на празника и се насладете на истинската феерия от фойерверки, с която Солун посреща всяка нова година!

Други забележителности

Своеобразната екскурзия из потайностите на Солун продължава с една от най-посещаваните му забележителности, включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – църквата „Св.Димитър”. Построена за първи път през 4 в., тя се отличава с изключителна архитектура, а мозаечните икони във вътрешността ѝ са истинска рядкост. Църквата е средище на православната общност в Солун и пази в крипта тленните останки на своя покровител. Ако искате някое Ваше желание да се сбъдне, запишете го на листче и го оставете там. Посетете и различните прояви в чест на Свети Димитър, които се провеждат в рамките на празника „Димитриа” и продължават цели три месеца – от септември до декември.

На изток от площада с църквата „Св.Димитър” започва студентският квартал на Солун, в който история и съвремие съжителстват успешно. Доказателство за това е хотел Rent Rooms, който предлага евтини нощувки в уютни стаи с прекрасен изглед към Ротондата и Арката на Галерий, наричана от гърците Камара. Построена от римския император Галерий като символ на победата му над персите, арката е гравирана с различни надписи и знаци, преразказващи нейната история. Изящният ѝ вид се допълва от релефните мраморни плочки на императорското семейство. В непосредствена близост се намира Ротондата „Св.Георги” , замислена да бъде мавзолей на император Галерий. Тя е цилиндрична римска постройка, превърната в християнски храм, а по-късно – в джамия, която днес се използва като изложбена зала и също е част от списъка на ЮНЕСКО. Друга архитектурна забележителност на града е големият древноримски форум, в чиято конструкция, освен мащабните колонади, влизат две римски бани и малък театър, който е бил сцена на гладиаторски боеве.

Историята на Солун може да бъде проследена и в неговите музеи, представящи колекции на различна тематика. Най-известен сред тях е Археологическият музей, който пази скъпи експонати от римския и елинския период. Централните му зали са посветени на разкопките, проведени в Солун и Македония, а новото му крило, построено през 1980 г. пази материали от праисторически селища, датиращи от неолита до бронзовата ера. Струва си да посетите и Олимпийския музей , който представя експозиция, посветена на олимпийските спортове.

Не случайно Солун е обявен за културна столица на Гърция. Всяка година, градът е домакин на значими събития, между които се нареждат Международният панаир на книгата, Международният фестивал на фотографията и Международният Солунски панаир, който е най-мащабното годишно изложение на Балканите. Ако искате да бъдете част от тази културна атмосфера, планирайте Вашата почивка в Солун и се възползвайте от гостоприемството на местните жители и хотели!

Развлечения и свободно време

Солун пази грижливо своята история и идентичност, но присъствието му в настоящето е това, което му печели приза за Европейска Младежка Столица на 2014 г., както и почетното пето място през 2010 г. в класацията на Lonely Planet за най-добър град за нощен живот в световен мащаб. Колоритът на Солун се крие в модерните кафенета и барове, съвременните търговски центрове и нощни клубове, престижните хотели и ресторанти, които му придават приятна младежка атмосфера и привличат хиляди туристи в търсене на забавления. Повечето магазини и места за отдих са разположени в центъра на града, като тяхната концентрация е особено висока в популярния квартал „Лададика”. Част от него е пешеходна зона, а повечето сгради са с типичната за 19 в. архитектура, което го прави изключително живописен. В малките и евтини ресторантчета можете да опитате традиционния гръцки гирос и други специалитети, както и да се почерпите с чаша от популярната за района напитка – узо. Посетете ги вечерта, за да почувствате романтиката, която се носи във въздуха. На лунна светлина Солун е особено привлекателен, а в множеството таверни и дискотеки нощният живот кипи с пълна сила. Отдъхнете си от този бурен ритъм в изискания бутиков хотел Capsis Bristol, който Ви предлага тихо убежище в центъра на квартал „Лададика”.

За любителите на шопинга изборът е огромен – последните модни тенденции присъстват както в големите универсални вериги, така и в по-малките ексцентрични бутици. Колекциите на световни топ-дизайнери Ви очакват на главната търговска улица в Солун – „Цимиски” , където е и неокласическата сграда на Националната банка на Гърция. Ако не държите на известните марки, може да пазарувате на „Митрополеос”, „Егнатия” и „Ерму”, където цените са доста по-ниски. В квартал „Капани” се намира централният покрит пазар на града, в който са разположени и някои от добрите заведения. Те са пълни с посетители по всяко време на денонощието, защото гърците обичат да си почиват на чаша кафе или фрапе, и да наблюдават живота около тях. За да опитате от вкусните рибни ястия, трябва да се разходите до квартал „Каламария”, където е и солунският плаж. Осеян с палми, чадъри и шезлонги, той Ви кани на заслужена почивка. Част от ослепителната гледка е и хотел Makedonia Palace, който е обзаведен с луксозни стаи и спа-център и Ви гарантира вълнуващо преживяване на самия бряг на морето. Независимо дали ще посетите Солун за кратка екскурзия или приятна почивка, престоят Ви в този многолик град ще бъде незабравим!

Our top-rated cheap hotels in Солун

 • 314 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 • 164 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
  141 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
  140 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
  95 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 • 111 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.
 • Изберете дати, за да видите цени и наличност
 • 125 лв на нощувка
  Очаквана цена за:05.2024 г.