Намерени места за престой: 0
Претърсени сайтове за резервации: 0
Сравняване от различни сайтове, за да откриете нашата най-добра цена…
Намерени места за престой: 0
Претърсени сайтове за резервации: 0

Хотели в Охрид (Охрид, Република Северна Македония)

Зареждане

Хотели в Охрид

Охрид, Република Северна Македония: намерете чудесни евтини хотели. Търсете и сравнявайте цените на оферти за настаняване, за да намерите съвсем ниски цени с trivago.

  • Обширно търсене на хотели в Охрид онлайн
  • Намерете евтин хотел в Охрид!
  • Резервирайте на идеалната цена!

Охрид – Балканският Йерусалим

Охрид е град в Македония, едно от най-красивите и стари места в страната с динамично и богато минало. Намира се на 180 км югозападно от столицата Скопие и 30 км северно от границата на страната с Албания. Градът е възникнал е през второто хилядолетие пр.н.е около топлите брегове на Охридското езеро и е разположен върху два живописни хълма. През античността неговото значение е било ключово като един от основните пътища свързващи Средиземноморието със Северната част на Византийската империя. През своята многовековна история изпълнена с преврати Охрид е сменял неколкократно владетели, попадал е под робство и за кратко е бил столица на Първото българско царство. Днес е считан за една от най-добрите македонски туристически дестинации и ще Ви очарова с многобройните си Византийски църкви, малки калдъръмени улички, гостоприемни хотели, красиви, осеяни с малки камъчета плажове и неповторима атмосфера.

Предложенията за настаняване в Охрид

Независимо дали сте решили да отидете на екскурзия до Охрид за няколко дни, или сте избрали да прекарате своята лятна почивка край водите на Охридското езеро, лесно ще можете да изберете къде да отседнете според Вашия бюджет и предпочитания. В града ще намерите изобилие от изгодни оферти за ваканционни къщи, хотели с различна категоризация, частни апартаменти и квартири. Базата на триваго разполага с над 350 места за настаняване в Охрид и техният брой непрекъснато расте. Можете да търсите хотели като използвате филтрите в сайта и да селектирате резултатите според своите изисквания – например в центъра на града или близо до Охридското езеро. Можете да посочите какви удобства ви интересуват, каква категория желаете или колко да бъде отдалечен от определена забележителност. Според рейтинговия индекс на търсачката за хотели сред най-предпочитаните места за настаняване в града са Villa Mal Sveti Kliment, хотел Garden, хотелите Vila Kale, Villa Dislievski, Villa Dea и други. Когато изберете кои хотели в Охрид отговарят на Вашето търсене, можете да сравните всички цени в сайтовете за резервации и да отсеете най-добрата в момента.

Охрид е град, който ще ви зареди с много емоция и ще остави у Вас незабравими спомени. Подходящ е за посещение през цялата година и винаги има с какво да Ви изненада. Дали ще го посетите през лятото, когато е потънал в зеленина, или ще изберете да прекарате Нова година в Охрид, топлото посрещане на домакините и духът на отминалите векове, пропит във всяка улица ще Ви карат да се връщате тук отново и отново.

Интересни места

След като се настаните в хотела е време да започнете своята обиколка. Добра отправна точка е централната част на града и площада, който се намира до пристанището. От тук лесно можете да стигнете както до стария град, така и до по-новите комплекси. От площада тръгва така наречената Охридска чаршия, по която са разположени множество магазини за сувенири, дрехи, козметика, храна, бижута, ателиета и др. Ще трябва да отделите поне един ден, за да разгледате обстойно старата част и да видите всичко, което ви предлага многовековния Охрид. Всички забележителности са изключително интригуващи, но ако времето ви е ограничено в никакъв случай не пропускайте да посетите Крепостта на цар Самуил, Църквите “Свети Пантелеймон”, Св. Богородица Перивлепта и Св. Йоан Канео, Катедралата “Света София” посветена на Христовата мъдрост, Галерията за икони като и Народния музей.

Самуиловата крепост е част от средновековната крепост опасваща Охрид по времето, когато е бил столица на Първото българско царство. Тя е сред най-запазените на Балканите от този период. Днес е почти напълно възстановена и е любимо място за разходка както на местните жители така и посетителите. От западната и южна страна на крепостта се откриват впечатляващи гледки към част от града и цялото Охридско езеро.

Манастирският комплекс „Свети Климент и Пантелеймон“ е един най-старите и известни светилища в българската история. Църквата е изграден на хълма Плаошник по инициатива на Свети Климент Охридски, а след неговата смърт той е погребан в нея. Днес там се съхраняват неговите мощи. През ХV век, когато църквата Св. Климент е била изгорена, тленните останки на светеца са преместени в църквата - “Св. Богородица Перивлепта” и остават там до 2000-та година. Храмът „Св. Богородица Перивлепта” е бил построена през ХV век и изписан от двама от най-прочутите и талантливи охридски майстори зографи, Михаил и Евтихий. Поради своята автентична архитектура и уникални стенописи тя е обявена за паметник на ЮНЕСКО. Точно срещу нея се намира Охридската иконна галерия. Изключително богатата колекция ценни икони е аранжирана хронологично от ІХ до ХІХ век, а 30 от нейните експонатите са обявени за шедьоври.

Докато обикаляте забележителностите в Охрид ще ви направи впечатление огромния брой малки църкви осеяли целия град. Легендата разказва, че някога техният брой е бил 365- по една за всеки ден от годината и за това градът е наричан “Балканския Йерусалим”.

По време на своята почивка в Охрид не пропускайте да посетите и един от най-старите български манастири - Свети Наум. Храмовият комплекс е построен в далечната 905 г. Издига се на приказно красиво място, на около 28 км от Охрид, в посока албанската граница. В специален параклис на южната страна, вдясно от олтара се намира гробът на светеца. Съществува поверие, че ако се вслушате в църковната тишина и чуете сърцето му да тупти, вашата молитва ще бъде изпълнена.

Охридското езеро

Каква би била Вашата екскурзия до Охрид, ако не отидите до Охридското езеро? Не случайно през 1980 г. то е включено в списъка на ЮНЕСКО като световното културно и природно наследство. Езерото се намира на границата межди Македония и Албания като 2/3 от него принадлежат на македонската територия, а 1/3 е собственост на Албания. Образува се преди около четири милиона години, в резултат на тектонските размествания и се счита за едно от най-старите езера в света. Неговата дължина е приблизително 30 км, а ширината му около 15км. Със своите почти 290 м. дълбочина, то е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров.

Охридското езерото никога не пресъхва. Над 40 подземни и надземно реки се вливат в него и го поддържат пълноводно през цялата година. Най-много подземни извори има на южния бряг, при манастира “Свети Наум”, а част от по-големите реки са Чорава, Коселска и Сатеска. Температурата му не пада под 4 градуса и то никога не замръзва. Водата е прозрачна и чиста. Охридското езеро е и един от значимите биологични резервати в Европа. Голяма част от растителните и животинските видове са уникални и се срещат само в района. Сред най-характерните са два вида пъстърва - белвица и летница.Езерото е подходящо за спортен риболов и всяка година привлича любители от цял свят. Край неговите брегове са построени много хотели с невероятна гледка към бистрите води.

Хотели Охрид

Тези хотели също може да Ви харесат...

Квартали - Охрид

Забележителности - Охрид

Топ Дестинации

Още Топ Дестинации