Хотели в Самотраки (Източна Македония и Тракия, Гърция)

 1. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 2. Изберете дати, за да видите цени и наличност
  Изберете дати, за да видите цени и наличност
  Изберете дати, за да видите цени и наличност
 3. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 4. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 5. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 6. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 7. Изберете дати, за да видите цени и наличност
 8. Изберете дати, за да видите цени и наличност

Хотели в Самотраки

Самотраки, Гърция: намерете чудесни евтини хотели. Търсете и сравнявайте цените на оферти за настаняване, за да намерите съвсем ниски цени с trivago.

 • Регион
 • Намерете изгодни оферти за настаняване
 • Резервирайте на идеалната цена!

Накратко

Закотвен сред северните води на Егейско море, гръцкия остров Самотраки е най-южната точка на Рило – Родопския масив. Интересният му скалист релеф ще Ви впечатли още от далеч. Рязко издигащата се планина Саос (означава Луна) достига до 1611 метра и е най-високата точка сред островите в Егейско море. От върха й се разкриват невероятни и запомнящи се гледки към континентална Гърция и Турция, остров Тасос и остров Гьокчеада. Див и неопитомен , остров Самотраки ще Ви плени със своята девствена природа и първобитност. Планинарска екскурзия или лятна почивка – изборът е Ваш! Островът е там и Ви чака!

КУЛТУРА

Историята на острова е обвита в мистерия. Митологията разказва, че от върха на планината бог Посейдон е наблюдавал Троянската война. В древността е бил населен от тракийски племена, от където идва и името му – „островът на високите траки“. Те са оставили толкова следи след себе си, че няма как да не усетите мистичната атмосфера наоколо. Загадъчната история на острова е и гордостта на местните жители.

Кухня

Типичната гръцка кухня, включваща морски ястия и деликатеси , е най-разпространената храна на острова. Всякакви видове риба, пресни миди и калмари са само част от нещата, които може да опитате. Местните жители обичат да я комбинират със свежи салати, разядки и плодове. Естествено от всяко ъгълче ще Ви лъхва аромата на маслини и зехтин – запазената марка на Гърция. По обичай в повечето ресторанти ще Ви посрещнат с вода и хляб, ще Ви заситят добре с големи и вкусни порции и ще Ви поднесат като комплимент някое мезе. В случай, че не сте любител на морската храна, не се притеснявайте, гърците са големи майстори и в приготвянето на различни видове месо.

Фестивали и културни събития

Често през летния сезон на остров Самотраки се организират различни фестивали и събития. Първият световен музикален фест се е провел на общинския къмпинг през 2005 год., в периода от 21 до 24 юли. Освен многото музика, представена на няколко сцени, събитието е и сборна точка на много еколози. То включва информационни табла, видео прожекции и фотографски изложби на теми, засягащи околната среда.

Климат, отдих и спорт

Въпреки че климатът на Самотраки е топъл, той е по-студен в сравнение с този на другите острови в Егейско море. Зимата е с ниски температури и валежи, а пролетта е мека и слънчева. Лятото е предимно горещо, но температурите не нарастват твърде много, усеща се планинския полъх.

Островът почти изцяло е обграден от крайбрежен път, продължаващ близо 60 км. Той има формата на подкова, тъй като в едната си част се прекъсва от непристъпната планина. Също така по-голямата част от бреговата ивица са плажове, но едва 2 от тях са пясъчни – Кипос и Пахя Амос. Те се намират в двата края на подковата. Другите са с по-дребни или едри камъчета, но освен плажуването има много други места, до които да се разходите по време на Вашата екскурзия.

Остров Самотраки е истинско предизвикателство за запалените планинари. Връх Фенгари (Луна) със своите 1611 м. н.в. е най-високият връх в Бяло море, а изкачването му почти от морското ниво е вълнуващо предизвикателство за всеки любител на дивата природа. Преходът продължава около 5-6 часа в едната посока, така че е препоръчителен за подготвени и опитни туристи. В случай, че сте начинаещ е добре да си наемете водач от близката служба.

Какво не бива да пропускаме

Доста по-лек и достъпен е маршрутът по река Фоня. До първия планински вир пътеката е изключително лесна и приятна. Мястото е прохладно и повечето туристи го посещават само за да поплуват или да си направят пикник. Останалата част от каньона и изкачването на пътеката към двата водопада е по-трудно. Въпреки че е маркиран, този преход също е рисков, ако не сте опитен планинар и сте дошли на остров Самотраки просто за лятна почивка.

Хора

Главният град на острова се нарича Самотраки, наричан както други главни селища по гръцките острови Хора. Мястото е много приятно за разходка, особено по залез слънце. Има прекрасна запазена архитектура от кокетни каменни къщички, разположени амфитеатрално на склон. Разходката сред малките и симпатични павирани улички е препоръчителна. Не случайно през 1978 год. е обявено за защитен обект от Министерството на културата на Гърция. В града няма много хотели, в които може да пренощувате, но такива може да намерите в курорта Терма или в селищата покрай брега.

Терма

Градчето Терма е малък курорт със сенчеста зеленина. Известно е още като Лутра. Думата „терма“ е с латински произход и означава „топъл извор“, а думата „лутра“ е гръцка и означава „баня“. И двете наименования говорят за това, че е възникнал край топли минерални извори. Не случайно курорта съществува още от римски времена. В градчето има доста малки семейни хотели. В случай че искате да запазите усещането за диво и първично, което носи Самотраки може да нощувате в къмпинг. В близост до Терма се намира общинския къмпинг Varades.

Камариотиса

На остров Самотраки няма летище, така че връзката му с континеталната част на страната се осъществява с ферибот. Актуални цени и разписание може да намерите на официалната страница на превозвача “saos”. Пътуването продължава около 2 часа и половина, но кресливите гларуси и гледката от приближаващата скалиста земя го превръщат в приятно преживяване. Пътуването с ферибот завършва с акостиране на пристанищния град Камариотиса, където Ви посрещат оживена глъчка, кокетни рибни ресторантчета и релаксираща атмосфера.

Палеополи

Непосредствено до Палеополи се намира и най-голямата археологическа забележителност на Самотраки - Светилището на великите богове. Счита се, че в това тракийско култово селище са се провеждали мистерии сходни на Елевзинските. Най-интересната находка в археологическия музей към него е копие на статуята на древната богиня на победата – Нике. Оригиналът на статуята се съхранява в Лувъра. Градчето Палеополи също е приятно място, където може да отседнете. Типично по гръцки повечето хотели предлагат настаняване в апартаменти като апартхотел Ta Kymata например.

Остров Самотраки – на малко места по света могат да се срещнат толкова разнообразни туристически дадености върху такава малка територия. Тук за един ден можеш да се изкъпеш в речен вир, после в морето, а вечерта да релаксираш в минерален басейн. Планина, плажове и древна история събрани на едно място – това е комбинация, която не е за изпускане!