Хотели Сапарева Баня близо до Седемте рилски езера

  • Намерете идеалния за Вас хотел в областта
  • Сравнете цените от различни уебсайтове
  • Резервирайте на чудесна цена!
Зареждане

Инфо за Седемте рилски езера

Седемте рилски езера се намират на височина между 2100 и 2500 метра надморска височина в северозападната част на Рила планина, близо да град Сапарева баня.

Езерата са най-лесно достъпни от местността Паничище. От тук се тръгва за хижа Седемте езера със седалков лифт (15 лв билет в двете посоки) или пеш по маркирана пътека за около 2,5 - 3 часа.
Хижа Седемте езера предлага условия за нощувка и хранене.
От хижата до езерата се стига пеш или може да се ползват коне под наем. Обиколката на всичките езера е възможно да бъде направена за един ден. По маршрута има няколко извора с чиста питейна вода.

Седемте рилски езера имат ледников произход и са разположени наразлична височина във вдлъбнати по склоновете на планината.
Малки поточета свързват едно с друго всички езера.

Най-високото езеро се казва Сълзата (2535 метра) заради кристално чистите му води. Под него е най-дълботоко Окото (37,5 метра). Следва езерото с най-стръмни брегове с формата на бъбркек - Бъбрека. Много близо до Бъбрека е езерото Близнака, то е най-голямо от всичките седем езера и формата му е образувана от две по-малки езера, долепени едно до друго. Следващото езеро, Трилистникът, е наречено така заради неправилната му форма, то е с почти равни брегове.
Рибното е най-плиткото езеро, на неговия бряг са разположени хижа Седемте рилски езера и извора наречен Ръцете, които дават.
Най-ниско разположеното езеро, Долното, събира водите от всички останали и от тук тръгва началото на река Джерман.

Седемте рилски езера са територия защитена от човешка намеса, включени са в границите на Национален парк Рила и в списъка Сто национални туристически обекта на България.

Контакти

Паничище, 2650, Сапарева Баня, България
Телефон: +359(707)3302 | Официална страница

Забележителности - Сапарева Баня

  • Валявица
    Валявица

Още забележителности - Сапарева Баня