Хотели Нос Калиакра близо до Нос Калиакра

  • Намерете идеалния за Вас хотел в областта
  • Сравнете цените от различни уебсайтове
  • Резервирайте на чудесна цена!
Зареждане

Инфо за Нос Калиакра

Нос Калиакра се намира в северната част на България, на 60 километра от Варна и на 12 километра от Каварна, между селищата Свети Никола и Българево.

Калиакра е част от Добруджанското плато, което е врязано на 2 км в морето, като скалите са отвесни и се издигат на височина 70 метра над водата.
Територията на нос Калиакра е обявена за природен резерват през 1941 г. и е включена в списъка на Стоте национални туристически обекти на България.

Резерватът е с площ 687,5 хектара и включва диви степи, скали и повече от 400 вида растения, някои от които застрашени видове. На това място гнезди аристотеливият корморан, а в морето се срещат делфини.

Името Калиакра означава хубав, добър нос. На това място през ІV век е имало тракийско селище, което се разраства през римската епоха, а през ХІV век крепостта е столица на княжеството на деспот Добротица. Днес там могат да се видят останки от крепост, водопровод, баня и църкви.

С нос Калиакра са свързани легендите за смъртта на Свети Никола и 40-те девойки хвърлили се в морето, за да спасят вярата си.
В днешно време на нос Калиакра са изградени метрологична станция, радиолокационна станция, фар, музей, ресторант и параклис.

Контакти

nos Kaliakra, 9660, Нос Калиакра, България

Забележителности - Нос Калиакра

Още забележителности - Нос Калиакра