Хотели Лапландия

  • Регион
  • Намерете изгодни оферти за настаняване
  • Резервирайте на идеалната цена!
Зареждане
Покажи още хотели
Хотели - Лапландия

Накратко

Лапландия – домът на Дядо Коледа. Това са първите асоциации, които предизвиква „държавата“. Именно на това залагат туристическите агенции, предлагащи екскурзия до Лапландия. И действително това е основната атракция, която целогодишно привлича милиони туристи в тази част на света, особено декември месец. Но в действителност Лапландия не е само и единствено домът на дядо Коледа. Областта се радва на невероятна природа. Тук ще откриете цели 7 от общо 35-те национални парка на Финландия. За да се справи с огромния поток от гости, домакините поддържат множество първокачествени хотели и заведения за хранене.

Лапландия се радва на изключително красиво разположение – в най-северната част на Финландия, точно на Полярния кръг, откъдето прекрасно се наблюдава северното сияние. Това е най-голямата провинция на Финландия, чийто главен град е Рованиеми. Местното население е около 200 000 човека, което прави областта най-слабо населената в цялата държава. Само под 4% от финландците живеят тук. И действително условията на живот са сурови. Но това няма абсолютно никакво значение за туристите, които идват в Лапландия, за да се насладят на нейните природни красоти и разбира се да зърнат Дядо Коледа.

Култура

Местната култура, традициите и обичаите представляват смесица от тези на четири държави – Русия, Норвегия, Швеция и Финландия. Дори жителите на областта използват няколко различни диалекта, които се различават съществено един от друг, в ежедневното си общуване. Официалните валути в Лапландия също са четири – евро, шведска и норвежка крона, руска рубла. Иначе коренното население се нарича саами и наброява не повече от 7 000 души, което го прави малцинство. Основният поминък на Лапландия е еленовъдството. Интересен факт е, че повечето злато необходимо за изсичането на монетите на Финландия се добива именно тук.

Кухня

Кухнята на Финландия и по-конкретно лапландската такава се характеризира с ястията от картофи и ръжено брашно. Страната е богата на риба и дивеч, и затова специалитети от тях традиционно присъстват на трапезата. В Лапландия се предпочита еленското месо и сьомгата. Местните приготвят сирена по специални домашни рецепти. Независимо от метеорологичните условия, консумацията на студена бира се е превърнало в национална черта.

Фестивали и културни събития

В Лапландия живее човекът, който безспорно получава най-много писма в света, а именно Дядо Коледа. Неговата резиденция се намира в планината Корвантунтури. Характерно за нея е, че притежава 3 върха във формата на уши и по този начин белобрадия старец чува по-добре детските желания по света. Това е и мястото където се провеждат многобройни събития, фестивали и мероприятия свързани с неговата личност.

Друга атракция, която може да посетите по време на Вашата почивка в Лапландия е фермата Нанапиирин, където ще получите сертификат, че сте преминали Северния полярен кръг, чиято граница минава от тук. Това ще се случи след като участвате в символичен лов на елени.

Климат, отдих и спорт

Не случайно Лапландия е най-слабо заселената област не само във Финландия, но и в цяла Европа. Между другото регионът се разпростира на територията на четири държави като най-голямата част се пада в Швеция, но независимо от това Лапландия се счита, че е към Финландия. Климатът се характеризира с кратко лято, когато термометъра не показва повече от 20°С и около половин година снежна зима с минимални температури в порядъка на -10 - -30°С.

Имайки предвид природните условия в Лапландия, от само себе си се разбира, че тук са силно развити тези спортове, които са свързани със снега, леда и планината. За приятното прекарване на туристите се организират екскурзии с шейни, теглени от елени или хъски, както и преходи с моторни такива. Ако сте любители на риболова, тук ще Ви предложат да се пробвате на замръзнало езеро с предварително пробита дупка в леда. Из цяла Лапландия може да видите спокойно разхождащи се по улиците елени.

Какво не бива да пропускаме

Всеки гост на Лапландия трябва задължително да не пропусне няколко неща там. На първо място селището на Дядо Коледа, също така да види началото на Полярния кръг и разбира се да се порадва на уникалния природен феномен Северно сияние.

Рованиеми

Рованиеми е административния център на областта Лапландия. Тук ще намерите всичко необходимо за приятното прекарване на Вашата почивка в Лапландия – хотели на изгодни цени, богат нощен живот и разнообразни забавления.

Един страхотен хотел в града е Hotel Santa Claus. Разположен е в самия център на Рованиеми, но същевременно в непосредствена близост до всички атракции на Лапландия. Летището и гарата отстоят съответно на 15 и 5 минути път с автомобил. Базата на комплекса се състои от 169 стаи и апартаменти от различни категории. Хотелът предлага специализирано настаняване на снимачни екипи, за което има издадени съответните сертификати.

Saariselkä

Популярна дестинация в Лапландия е селището Saariselkä. Предпочитано е от любителите на зимните спортове и спа процедурите. Разполага и с множество прекрасни хотели.

Един такъв хотел е Villa Karpunpesa. Настанявайки се в нея със сигурност няма да Ви липсват каквито и да е удобства по време на престоя Ви в Лапландия. Една от екстрите на вилата е, че разполага с истинска финландска сауна. За тези от Вас, които предпочитат сами да приготвят храната си също ще открият напълно оборудвана за целта кухня.

Китила

Китила е най-северната точка на Финландия. Селището е известно с това, че през лятото слънцето никога не залязва, благодарение на северното сияние. Задължително влиза в програмата на туристическите агенции, организиращи екскурзия до Лапландия. Наричат го още снежното село, защото е изградено изцяло от сняг. За направата му са отишли 1,5 млн. килограма сняг и 300 000 кг лед. Построено е на площ от 20 000 кв.м. Ако искате да видите леден хотел в Лапландия, то това е мястото. SnowHotel е като всеки обикновен хотел, предлагащ луксозни стаи и апартаменти за настаняване. Единственото изключение е, че е направен изцяло от лед и сняг. Но преживяването определено си заслужава.

Независимо, че Лапландия не е от най-популярните световни туристически дестинации, най-вече заради неблагоприятния си климат, то това е място, което привлича милиони гости всяко година. Заредено е с уникална по рода си атмосфера. И каква по-голяма радост ще има за Вашите деца от една лична среща с любимия Дядо Коледа. А Вие през това време ще имате възможност да опитате атракции, които на много малко други места по света ще може да видите.

Ценови диапазон

от ‎59 лвдо ‎4 188 лв

Топ хотели