Хотели Габрово близо до Природен парк Българка

  • Намерете идеалния за Вас хотел в областта
  • Сравнете цените от различни уебсайтове
  • Резервирайте на чудесна цена!
Зареждане

Инфо за Природен парк Българка

Природен парк Българка се простира върху северните склонове на Централна и Източна Стара планина, южно от град Габрово. Разположен е на площ от 21 772,2 ха със средна надморска височина 940 м. В обхвата на парка влизат населени места от общините Габрово, Трявна и Мъглиж, а от водните басейни - язовир Христо Смирненски, изворите и основните притоци на река Янтра. Някои от забележителностите, които може да посетите в района, са националният парк-музей Шипка-Бузлуджа, географският център на България - местността Узана, етнографският комплекс Етъра и Соколският манастир.

Природен парк Българка е обявен за защитена територия през 2002 г., което го прави най-младият парк в страната. Горите заемат основната част от площта му като преобладават буковите, а от иглолистните може да видите ела, смърч, бял и черен бор. Oт растителните видове някои са включени в Червената книга на България, а многообразието от лечебни билки впечатлява. Горските обитатели са диви животни, птици, влечуги и земноводни.

В природен парк Българка съществуват условия за практикуване на пешеходен туризъм по няколко маркирани екопътеки, алпинизъм, скално катерене, конен туризъм и делтапланеризъм.

Контакти

Priroden park Balgarka, 5300, Габрово, България
Телефон: +359(66)808857 | Официална страница