Хотели Ботевград близо до крепост Боженишки урвич

  • Намерете идеалния за Вас хотел в областта
  • Сравнете цените от различни уебсайтове
  • Резервирайте на чудесна цена!
Подреди по
Зареждане

Инфо за крепост Боженишки урвич

Крепостта Боженишки Урвич се намира в Ботевградския предбалкан, в близост до село Боженица. Ако тръгнете от селото, с около 20-минутна пешеходна разходка можете да достигнете до останките на средновековното военно съоръжение.

Крепостта Боженишки Урвич е изградена на висок хълм със стръмни склонове. Местоположението ѝ и нейната недостъпност са осигурявали защита на населението при необходимост. В самите скали, в най-високата им част, до която можете да достигнете по дървена стълба, е изсечена скална църква.

Изградена през V- VI век, като част от защитната старопланинска система, крепостта достига своя разцвет през XIII - XIV в. Старинното военно съоръжение става известно в при археологически разкопки в началото на миналото столетие, когато е открит средновековен надпис на севас Огнян, датиран от края на Второто българско царство. Надписът разказва за кървава битка, една от последните в историята на Българската държава преди падането ѝ под османско робство, в която намират смъртта си много родолюбиви българи.

Поколенията са съхранили спомена за героизма на смелите защитници на крепостта, като ежегодно на 27 август можете да посетите организирания там традиционен събор.

Контакти

selo Bozhenitsa mestnost Gradishteto, 2157, Ботевград, България
Телефон: +359(723)66608 |

Забележителности - Ботевград